«Київстар» готовий допомогти іншим українським операторам в організації телеком-безпеки їх мереж

26 червня 2014 р.

м. Київ

Оператор надійно убезпечив свою мережеву інфраструктуру від несанкціонованих проникнень і прослуховування, та готовий ділитися власними інтелектуальними напрацюваннями в цій галузі з іншими національними компаніями зв’язку.

Спроби несанкціонованого отримання інформації про абонентів «Київстар» чи прослуховування їх розмов — приречені на провал. Оператор надійно захищає свою комутаційну мережу та інформаційні системи від зовнішніх і внутрішніх втручань, за допомогою промислових рішень і власних інтелектуальних розробок, що не мають аналогів на телеком-ринку.

Напочатку року «Київстар» успішно запобіг численим спробам несанкціонованого зовнішнього доступу до комутаційного обладнання компанії, що здійснювались з деяких зарубіжних телеком-мереж по відкритому протоколу SS7. Про всі такі випадки проінформована Служба безпеки України.

Для посилення захисту мережі в квітні 2014 року експерти «Київстар» впровадили ряд власних унікальних розробок. Одне з таких рішень – інтелектуальна платформа, яка створює захисне «маскування» для ідентифікаторів абонентів (IMSI), що унеможливлює намагання протизаконного встановлення місце розташування абонента, відстежування, прослуховування, перехоплення інформації та інші зловмисні зазіхання на персональні дані клієнтів «Київстар».
Інтелектуальний захист доступу до IMSI здійснюється без жодних втрат трафіку чи зниження якості зв’язку для клієнтів.

Ігор Штанько, директор з безпеки «Київстар»: «В нашій компанії давно діє система внутрішньої та зовнішньої безпеки і працює одна з найсильніших команд професіоналів інформаційного та телекомунікаційного захисту. За допомогою власних інтелектуальних розробок ми закрили технологічні «провали» в безпеці, які притаманні мережі загальноканальної сигналізації (ЗКС-7). Міжнародні та національні стандарти, що регламентують роботу сигнальної мережі, розроблялися для мирного часу, базуючись на принципах довірчої взаємодії між комутаторами телеком-мереж. Оскільки ситуація змінилася, ми змушені були відмовитися від такого підходу заради посилення захисту наших клієнтів».

Зважаючи на нещодавні повідомлення окремих мобільних операторів про уразливість їх мереж для несанкціонованого доступу по загальноканальній сигналізації ( ЗКС-7), спеціалісти «Київстар» готові поділитися власними інтелектуальними розробками у галузі такого захисту з колегами по ринку.

«Нажаль, міжнародні телеком-зловмисники намагаються використати уразливості інших мереж мобільного зв’язку України, щоб через них проникнути в комутаційні системи «Київстар». Наші системи моніторингу бачать такі спроби, ми їм запобігаємо та інформуємо про це Службу безпеки України. Ми виступаємо за встановлення системи колективної телеком безпеки, а для цього необхідно, щоб усі мобільні оператори України могли однаково успішно захищати свої мережі від зовнішньої агресії. «Київстар» готовий допомогти у цьому колегам по ринку, і поділитись своїми інтелектуальними наробками», – додав директор з безпеки «Київстар».

У першому кварталі 2014 року мережа «Київстар» пройшла аудит безпеки, який здійснювала комісія НКРЗІ. Зокрема, експерти регулятора перевіряли, чи є можливість проникнення в системи «Київстар» через обладнання закордонних виробників. Згідно з висновками комісії, несанкціонованого зняття інформації, порушень схоронності відомостей про абонентів, незаконної обробки інформації, а також розповсюдження відповідних даних в мережі «Київстар» не встановлено. У ході перевірки комісія не виявила несанкціонованого втручання в технічні системи мережі та зробила висновок, що іноземні компанії доступу до інформаційних баз «Київстар» не мають.

«Київстар» системно піклується про конфіденційність даних клієнтів і захищає мережу від сторонніх втручань.

Дізнавайтеся новини першими на офіційній твіт-сторінці «Київстар».

Довідка про «Київстар»
«Київстар» – український оператор телекомунікацій, надає послуги зв’язку і передачі даних на основі широкого спектру мобільних і фіксованих технологій. Послугами оператора користується понад 25 млн абонентів мобільного зв’язку і близько 800 тис. – широкосмугового інтернету.
Акціонери «Київстар» – міжнародна група VimpelCom Ltd. (Нідерланди), що володіє телекомунікаційними активами в країнах СНД, Європи, Азії, Африки та Північної Америки. Акції компанії знаходяться у вільному обігу на фондовій біржі (NASDAQ), Нью-Йорк.
Мобільна мережа «Київстар» – одна з кращих в Європі, і охоплює всі великі та малі міста України, а також понад 28 тис. сільських населених пунктів, усі основні національні й регіональні траси, більшість морських і річкових узбереж.
Волоконно-оптична мережа «Київстар» для швидкісної передачі даних має загальну довжину більше 46 тис. кілометрів і ємність зовнішніх каналів більше 620 Гбіт/с. «Київстар» надає послуги міжнародного роумінгу в 195 країнах на 5 континентах.
«Київстар» більше 16 років працює в Україні і є найбільшим платником податків, а також одним з найкращих роботодавців та соціально відповідальною компанією.
За додатковою інформацією звертайтеся: pr@kyivstar.net , www.kyivstar.ua

Вероніка Нерода, 068-808-04-62

Email: veronika.neroda@pleon.ua